
Jesień i zima to czas zup. Jednocześnie to sezon na bataty. Można je kupić w coraz większej ilości sklepów. Warto spróbować, jak smakują… warto po to, by je polubić 🙂 Pod względem wartości odżywczych przewyższają znacząco ziemniaki: czerwone (a takie kupiłam) są źródłem likopenu, który może zmniejszać ryzyko rozwoju chorób serca i niektórych nowotworów. Zawierają sporo wapnia, fosforu, potasu, sodu, magnezu, siarki, żelaza, jodu, a także niewielkie ilości manganu, miedzi, molibdenu i selenu. Znajdziemy w nich również witaminy z grupy B, witaminę C, kwas foliowy i witaminę E. Przekonałam Was?
Inspiracja

Składniki:
- 1 łyżka oliwy
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 500 g batatów
- 3,5 szkl. bulionu
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki



Unknown
12 grudnia, 2015Bardzo smacznie się prezentuję 🙂 na chłodne dni w sam raz!
Piłka w Kuchni
30 grudnia, 2015nie tylko się prezentuje – świetnie smakuje 🙂