
Są smaki nieśmiertelne. Są smaki, za którymi się tęskni cały rok… To jeden z nich. Idealnie doprawiona kapusta z grzybami zamknięta w cieniutkim pierogowym cieście. Jak to osiągnąć? Mieć jeden sprawdzony przepis na pierogi, ulepić ich całą masę – by były zawsze zgrabne i równiutkie, znaleźć przyprawę do kapusty, która zawsze nada perfekcyjny smak, a jesienią biegać do lasu po grzybki 🙂
O ile grzybiarzem jestem słabym – oddaję pałeczkę rodzicom ;), o ile mistrzynią lepienia jest moja ciocia, o tyle tajemnicę kapusty odkryłam sama. To przyprawa do Bigosu i potraw z kapusty firmy Prymat. Przetestowałam ją w tym roku dzięki paczce otrzymanej od firmy Prymat, o której Wam już wspominałam. Do tej pory czegoś mi w naszych pierogach brakowało – ale też nigdy nie dodawałam kolendry, kminku, słodkiej papryki i chilli. A właśnie te przyprawy występują obok czosnku, cebuli, ziela angielskiego, pieprzu czarnego, liścia laurowego czy majeranku w mieszance Prymat. Przyprawę musieli stworzyć profesjonaliści – jest idealnie wyważona, pięknie podkreśla smaki i kapusty i grzybów. Polecam – spróbujcie 🙂
Składniki:
- 1 kg mąki
- 2 szkl. gorącej wody
- sól
- 2 jajka
- 2 łyżki oliwy
- 3 garście suszonych grzybów leśnych
- 1 kg kapusty kiszonej
- 2 cebule
- sól
- przyprawa do bigosu i dań z kapusty Prymat

Zacznij od przygotowania farszu.

Kapustę kiszoną obgotuj przez godzinę z wodą z grzybów. Odcedź, ostudź i odciśnij w dłoniach. Przeciśnij razem z grzybami przez maszynkę z grubym sitem. Dodaj do kapusty i grzybów cebule drobno pokrojone i zeszklone na oleju. Dopraw solą i przyprawą do dań z kapusty.



Pierogi wrzucaj n wrzącą wodę i gotuj 3 minuty od wypłynięcia. Możesz do wody dodać odrobinę mąki ziemniaczanej – zmniejszysz ryzyko popękania pierogów i wypłynięcia farszu.


Trzcinowisko
28 grudnia, 2013Moje ulubione pierogi 🙂 szkoda że już mi się skończyły te z wigilii.
Piłka w Kuchni
29 grudnia, 2013Ja zawsze przygotowuję więcej, mrożę i cieszę się ich smakiem jeszcze kilkakrotnie 🙂