
Kaczka… z jabłkami? To klasyka. Pokusiło nas – mnie i siostrę – o przetestowanie smaku kaczki w pomarańczach… Przygotowałyśmy ją na uroczystą kolację z okazji rocznicy ślubu rodziców – wyszła cudna. Aromatyczna, soczysta… Godna powtarzania 🙂

Składniki:
- 4 kacze udka
- 200 ml wyciśniętego soku z pomarańczy
- 5 łyżek sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka mielonych goździków
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 pomarańcze – bez skórki, wyfiletowane
Sposób przygotowania:
Przygotuj marynatę – wymieszaj sok z sosem, miodem, goździkami i solą. Umyte i oczyszczone udka dokładnie obtocz w marynacie i pozostaw na kilka godzin.

Piekarnik nagrzej do 220-230 st. W brytfannie ułóż udka, polej marynatą, ułóż wyfiletowane cząstki pomarańczy i wstaw do piekarnika. Po 10-15 minutach zmniejsz temperaturę do 180 st., przykryj brytfannę i piec jeszcze 1,5 godziny. Podczas pieczenia polewaj kaczkę sosem.

Smacznego!

Gosia z dietmap.pl
25 marca, 2015hmm, nie robiłam jeszcze nigdy udek kaczych z sosem sojowym. Wydaje się, że to jest bardzo dobra koncepcja 🙂 Moja opcja na najbliższy niedzielny obiad 🙂
Piłka w Kuchni
26 marca, 2015koniecznie spróbuj, a ze mną i czytelnikami bloga koniecznie podziel się wrażeniami 🙂
wanilia
30 maja, 2020Ilość sosu sojowego jak dla mnie zbyt duża, zredukowałam znacznie, to samo ilość goździków
Piłka w Kuchni
10 czerwca, 2020przepisy często przynoszą inspirację smaku, wyglądu… ja też lubię je modyfikować 🙂