
To przepis z książki kucharskiej, którą wiele lat temu dostałam od babci… Książka od lat nie ma okładki i strony tytułowej… To z niej powstał pierwszy placek drożdżowy, przy którym jako mała dziewczynka pomagałam mamie… Babcia już prawie 10 lat nie żyje… A książka i przepisy są ze mną nadal. Zawsze się przy nich sentymentalnie wzruszam… Ciasto drożdżowe to jeden z intensywniejszych smaków mojego dzieciństwa…

Składniki:
- 1,2 kg mąki pszennej
- 25 dag cukru
- 25 dag masła
- 5 jaj
- 1/2 l mleka
- 10 dag drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 olejek cytrynowy
- 2 łyżki cukru waniliowego domowego

Sposób przygotowania:

Kraina miodem płynąca
31 marca, 2014Puszysty, mięciutki, pachnący drożdżami placek- pyszności!!! I do tego aromatyczna herbatka… ach, rozmarzyłam się… Jak szkoda, że jeszcze 3 tygodnie diety bez glutenu przede mną 🙁
Piłka w Kuchni
31 marca, 2014Podziwiam za wytrwałość 🙂 ale dzięki temu będą fantastycznie smakować świąteczne wypieki 🙂