
Kolejna wersja zupy dyniowej. Tym razem przepis z kubka 🙂 Szybka, pyszna i bogata w składniki odżywcze, których dyni nie brakuje. Dynia bogata jest w B-karoten, potas, wapń, fosfor i witaminy z grupy B. Wzmacnia układ odpornościowy, co w okresie jesienno-zimowym jest niezwykle istotne.

Składniki:
- 1 kg dyni
- 1 cebulka
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 l bulionu warzywnego lub warzywno-mięsnego
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
- uprażone pestki dyni lub słonecznika
- kwaśna śmietana

By zupa była bardziej treściwa, podałam ją z ugotowanym ryżem.


Zuzanna Głowacka
10 czerwca, 2020Naprawdę śietnie napisane. Pozdrawiam.
Piłka w Kuchni
10 czerwca, 2020Dziękuję i pozdrawiam 🙂