
Sezon na cudownie słodkie polskie jabłka na dobre się rozkręca… Żal ich nie wykorzystywać 🙂 Tym razem wybór padł na szarlotkę w wersji sypanej – przepis prosty, acz w smaku rewelacyjny. Znacie? Lubicie? A może coś robicie inaczej? Piszcie w komentarzach 🙂

Składniki:
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. kaszy manny (zwykłej, nie błyskawicznej)
- 1 szkl. cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 kg polskich jabłek
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki cynamonu
- 1 kostka masła (wcześniej – zamroź)

Sposób przygotowania:
Mąkę, kaszę mannę, cukier i proszek do pieczenia dokładnie wymieszaj. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce. Wymieszaj jabłka z cynamonem i sokiem z cytryny.
Tortownicę wyłóż szczelnie papierem do pieczenia – ja dodatkowo owijam tortownicę z zewnątrz folią aluminiową, bo masełko lubi uciekać szczelinami (owinięcie jest równoznaczne z brakiem dodatkowego mycia piekarnika ;))
W tortownicy kolejno układaj warstwy – 1/3 suchej mieszanki, 1/2 jabłek, 1/3 suchej mieszanki, 1/2 jabłek, 1/3 suchej mieszanki. Na wierzch zetrzyj na tarce kostkę masła. Piecz 60 minut w 170 st.

Smacznego!

wedelka
19 sierpnia, 2014Dawno jej nie robiłam. Muszę koniecznie się poprawić, bo jest pyszna 🙂
Piłka w Kuchni
21 sierpnia, 2014Oj tak, smakuje cudownie 🙂
Anonimowy
19 sierpnia, 2014Zamroź 🙂 Szarlotka jest bardzo smaczna ja tylko nie dodaję proszku do pieczenia i mniej cukru oraz masła 🙂
Piłka w Kuchni
21 sierpnia, 2014Już poprawione 🙂 przy okazji znalazłam jeszcze jedną literówkę 🙂
Monique
22 sierpnia, 2014Upiekłam – pierwszy raz wg takiego przepisu – rewelacyjna, nic dodać nic ująć. Smakowała wszystkim bez wyjątku, a u mnie nie zdarza się to często 🙂
Piłka w Kuchni
9 września, 2014🙂 bardzo się cieszę 🙂