
Zakochałam się. W orzeźwiającym, miętowo-cytrynowym smaku. W sumie nie trzeba było mnie długo przekonywać. To jedna z trzech wersji, które przetestowałam. Nie potrafię jednak się zdecydować, która najbardziej mi smakuje 🙂

Składniki:
- świeża mięta (minimum 50 gałązek)
- 1 kg cukru
- 1 litr wody
- 1 duża cytryna
Sposób przygotowania:
W garnku zagotuj wodę z cukrem. Gdy cukier będzie całkowicie rozpuszczony, dodaj do wody umytą i pokrojoną miętę (łodyżki możesz zostawić). Całość gotuj na małym ogniu pod przykryciem około 5 minut. Pozostaw do ostygnięcia. Zimny syrop przecedź przez gęste sito lub gazę. Do czystego syropu dodaj sok z cytryny (bez pestek!) i ponownie zagotuj. Gorący płyn wlej do słoiczków/butelek i odwróć do góry dnem. Po wystygnięciu przechowuj w chłodnym miejscu.
Smacznego!

Unknown
20 czerwca, 2014świetny pomysł:)
Piłka w Kuchni
20 czerwca, 2014Jedyny, jak do tej pory, znany mi sposób na przetworzenie dużej ilości mięty i jej późniejsze pełne wykorzystanie 🙂