
Często zaglądam na bloga Chillibite – jest niezwykle inspirujący… Tym razem nie oparłam się pokusie przetestowania metody suszenia ananasów… Prawdą jest, że kupno dobrego produktu gotowego w przystępnej cenie to nie lada wyzwanie. Samodzielne jego wysuszenie, jeśli posiada się suszarkę do owoców i warzyw, to tak naprawdę łatwizna 🙂
Do suszarki – takiej jak na zdjęciu – zmieściły mi się 2 sporej wielkości owoce. Po obraniu z zewnętrznej skórki i wykrojeniu niejadalnego środka pokroiłam ananasy w cząstki, ułożyłam na tacach i … resztę wykonała suszarka 🙂
Suszenie trwa ok. 10 godzin – w tym czasie, co 2-3 godziny dobrze byłoby zmienić tace – te z dołu na górę 🙂
Wysuszony domowym sposobem ananas jest aromatyczny, giętki i przepysznie słodki. Idealny jako przekąska, jako dodatek do musli czy granoli…
Spróbujcie 🙂


ChilliBite
15 stycznia, 2017Dziękuję za dobre słowo :* i cieszę się, że mogłam zainspirować!
Wszystkiego dobrego 🙂
Piłka w Kuchni
15 stycznia, 2017uwielbiam Chillibite 🙂 pozdrawiam 🙂