
Oglądaliście program “Pascal. Po prostu gotuj”? Uwielbiałam go. Czasem denerwowałam się niedostępnością niektórych produktów na naszym lokalnym rynku, ale inspiracji dostarczył mi mnóstwo. Najczęściej wracam do jego banalnych przepisów – a ulubionym stał się stracony chlebek. Szybki, pożywny i smaczny. Moja córcia też go lubi 🙂
Niewątpliwą zaletą przepisu jest wykorzystanie chleba, który zwykle trafiłby do kur hodowanych przez moją ciocię. W tym przepisie dostaje drugie życie 🙂

Składniki:
- 6 kromek czerstwego chleba
- 2 jajka
- 1/2 szkl. mleka
- 3 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- olej do smażenia

Anonimowy
8 kwietnia, 2014Trochę tłuste…
Piłka w Kuchni
14 kwietnia, 2014na pewno mniej tłuste są tosty z tostera – tłuszcz wykorzystany do smażenia (można użyć zamiast oleju np. masła) powoduje, że chleb nie staje się chrupki, a cudownie wilgotny…
a że odrobina tłuszczu jeszcze nikomu nie zaszkodziła… 🙂