
Do teorii, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, przekonywała mnie niedawno Katarzyna Jaszczyk-Górska w ramach warsztatów kulinarnych z cyklu Akademia Smaku Bosch.

W sumie przekonywać mnie nie musiała, ale podrzuciła kilka ciekawych informacji o teorii Pięciu przemian i sporo fajnych przepisów.
Uwielbiam Centrum Domowych Inspiracji – to miejsce idealne, dogłębnie przemyślane, stworzone dla takich spotkań.
Olbrzymi stół…

Dwie genialne – wyposażone w najnowocześniejszy sprzęt – wyspy kuchenne…

Organizatorzy zawsze dbają, by partnerami warsztatów były cenione przez kucharzy marki – tym razem Kupiec i Bonduelle oraz Frisco.pl




Katarzyna Jaszczyk-Góra, dietetyk, sprawnie (i kolorowo) wprowadziła osoby, dla których pięć przemian to novum, w temat. Opowiedziała o filozofii pięciu przemian, o jej zaletach…

A potem zabrała nas w kuliarną podróż… po smakach… po kaszach…



Do kaszy jaglanej z kiełkami upiekliśmy dynię…


Przygotowaliśmy sos korzenny z gruszek…
(jak on pachniał…)


Ugotowaliśmy soczewicę z warzywami…

Do kaszy owsianej wrzuciliśmy migdały…

Ekspertka odpowiedziała na każde pytanie… Ma bogate doświadczenie dietetyczne. Swoją przygodę z medycyną chińską oraz Kuchnią Pięciu Przemian rozpoczęła
kilkanaście lat temu. Filozofia ta na dobre zagościła nie tylko w jej kuchni,
ale także w sposobie myślenia i postrzegania wszystkiego, co dzieje się wokół.
Medycyny chińskiej uczyła się przede wszystkim na dwóch 4letnich kursach
prowadzonych przez nauczycieli Avicenna Institut. Uzyskała dyplom tego
instytutu w zakresie dietetyki leczniczej wg. Tradycyjnej Medycyny Chińskiej.
Ukończyła studia podyplomowe na kierunku: psychodietetyka w Szkole Wyższej
Psychologii Społecznej. Okazały się one dla niej cennym uzupełnieniem wiedzy
zdobytej na kursach medycyny chińskiej i dały mi narzędzia do pracy z
pacjentami nad skuteczną zmianą nawyków żywieniowych.
energii pożywienia ” oraz wykłady i kursy podstaw medycyny chińskiej. W
swojej pracy stara się zachęcać do wykorzystywania potencjału tkwiącego w
sposobie odżywiania i stylu życia.
W pracy przyświeca jej motto:
zapomina o zdrowiu ciała.
Wielu pragnących zdrowego ciała
zaniedbuje rozwój duchowy.
Wszyscy oni szukają owoców
bez posadzenia nasion.
Nikt z nich nie osiągnie tego, czego szuka.”

A my? Z rozkoszą wspominamy smaki, domowników raczymy kaszowymi dobrociami i… z niecierpliwością wyglądamy kolejnego zaproszenia na warsztaty Akademii Smaku Bosch 🙂

Już wkrótce na blogu garść przepisów śniadaniowych prosto z Akademii Smaku Bosch 🙂

Kuchnia Pełna Pasji
1 lutego, 2015to musiało być bardzo interesujące i motywujące spotkanie 🙂 pozazdrościć 🙂
Piłka w Kuchni
3 lutego, 2015każdy warsztat kulinarny, każde spotkanie blogerów czy pasjonatów jedzenia przynosi nam mnóstwo radości i inspiracji – już nie możemy doczekać się kolejnego 🙂