
Olej rzepakowy znów jest doceniany. Dumnie stoi na sklepowych półkach obok oliwy z oliwek i oleju słonecznikowego. Podobno jest cennym źródłem kwasów omega 3.
Olej rzepakowy obniża poziom cholesterolu, pomaga w przyswajaniu witamin A, E, D i K, wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej, reguluje przemianę materii, poprawia nastrój poprzez wytwarzanie hormonu szczęscia! Jeśli będziecie mieć okazję, polecam kupno oleju rzepakowego firmy Fitness & Natura – warto 🙂

Wykorzystałam go jako główny składnik marynaty do śledzika, który jest, moim zdaniem, idealnym do wódeczki. Kto jadł i pił, ten wie 😉

Składniki :
- 2 cebule
- 4 filety śledziowe solone
- 4 lyzki soku z cytryny
- 1 szkl. Oleju rzepakowego
- Liść laurowy
- Ziele angielskie
- Pieprz ziarnisty
- Sól
Sposób przygotowania :
Śledzie zalej zimną wodą i pozostaw co najmniej na kilka godzin. Cebulkę pokrój w krążki, posól, pozostaw do zmiękczenia. Śledzie osusz, pokrój w paski, wymieszaj z cebulą, przyprawami. Przełóż do słoika, zalej olejem i pozostaw na kilka dni w lodówce


Daktyle w czekoladzie
14 stycznia, 2014Uwielbiam takie śledzie i nie potrzebna mi nawet do tego wódeczka 🙂
Piłka w Kuchni
14 stycznia, 2014u nas w okresie świątecznym panowie doszli do wniosku, że pasuje idealnie 🙂