Moje ulubione dania obiadowe? Dania jednogarnkowe 😉 W stylu: wrzuć wszystko do jednego naczynia, wstaw do piekarnika i zapomnij na godzinę. Wyjmij i zjedz 🙂
W tej kategorii mieszczą się również skrzydełka z kurczaka w ryżu. Przepis ten w zeszycie mojej mamy jest od co najmniej 10, a może nawet 15 lat. Uwielbiam go za uniwersalność – pasuje i na obiad, i na kolację. Uwielbiam za smak – lekko pikantne skrzydełka i aromatyczny ryż. Uwielbiam też za czas przyrządzania – kończę przygotowywać, nim dobrze zacznę 🙂
Pochwalcie się, czy testujecie 🙂
Składniki:
- 1,5 szkl. ryżu
- 2 duże cebule
- przyprawione wg uznania 10-12 skrzydełek z kurczaka (u mnie: papryka słodka, sól, pieprz – przyprawiam i odstawiam na co najmniej 2 godziny)
- 5 szkl. wody
- 1/2 kostki margaryny
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki vegety
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki przecieru pomidorowego



What do you think?