
Zimową porą lubię otwierać drzwi do spiżarni – prawie jak szafę do Narnii – i wyciągać z niej różności. Przetwory, którym poświęciłam czas latem, teraz mnie rozpieszczają. Wystarczy otworzyć wieczko, by ze słoika wydobyło się słońce, letni deszcz, dźwięk brzyczących much 😉
Tym razem polecam Wam sałatkę warzywną, która “zawekowana” latem jest idealna do zimowego obiadu…

Składniki:
- 2 kg ogórków zielonych
- 2 kg cukini
- 1 kg cebuli
- 1 kg papryki
- 2 kg białej kapusty
- 1/2 kg marchwi
- 12 ząbków czosnku
- 1 łyżka ziela angielskiego
- 7 łyżek soli
- 1 litr ciepłej wody
- 1/2 litra octu
- 1 szkl. cukru
- 6 liści laurowych
- 1 łyżka pieprzu ziarnistego


Magdalena
29 stycznia, 2015U mnie w domu bardzo często jest sałatka warzywna… Ale tej wersji nie robiłam…
Piłka w Kuchni
3 lutego, 2015może mogłabyś podzielić się przpeisem na inne warzywne sałatki na zimę? chętnie przetestuję 🙂