
W tym roku po raz pierwszy mam na ogrodzie taką ilość dyni, że nie jesteśmy w stanie jej zjeść w dotychczas wykorzystywanej formie. Zupa z dyni była jedynym dyniowym daniem, które w naszym domu się pojawiało… Moja mama postanowiła to przełamać i przygotowała… racuszki z dyni! Podała nam je z gęstym jogurtem… Mnie i mojemu mężowi smakują też z dżemem malinowym 🙂

Składniki:
- 1 kg obranej dyni
- 20 dag mąki
- sól
- 3 jajka
- 1 łyżka cukru
- 4 dag masła
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Obraną i oczyszczoną dynię zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj z mąką i szczyptą soli. Żółtka utrzyj z cukrem i masłem. Białka ubij na sztywną pianę. Wymieszaj najpierw dynię z żółtkami, a następnie delikatnie wmieszaj pianę.
Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.



Anulla
23 września, 2013dziś chodzą za mną własnie takie placki, ale musze poczekać do jutra aż kupię dynię:)
Piłka w Kuchni
23 września, 2013Koniecznie kup i spróbuj 🙂