
Przyzwyczaiłam się już, że co najmniej raz w tygodniu moja córcia zdecydowanym tonem tuż po otwarciu oczu oznajmia: “Mamo, chcę placuszki na śniadanie!” W ten oto sposób wszystkie znane mi przepisy na naleśniki, pancake’i i inne racuszki testuję na bieżąco. Są takie, które już nam się znudziły 😉 Z racji tego, że drożdżowych wypieków z zasady się boję… do tego przepisu podchodziłam z dystansem. Niesłusznie – są łatwe w przygotowaniu, a co najważniejsze – przepyszne 🙂

Składniki:
- 20 g świeżych drożdży
- 2 szkl. ciepłego mleka
- 3 łyżki cukru
- 2,5 szkl. mąki pszennej
- szczypta soli

Sposób przygotowania:

Łyżką nakładaj porcje ciasta na rozgrzany olej. Smaż z obu stron na złoty kolor, osącz na papierowym ręczniku. Oprósz cukrem pudrem.


Kulinarna Maniusia
13 czerwca, 2014Ale muszą być pyszne 🙂
Piłka w Kuchni
16 czerwca, 2014i są 🙂
klaudyna148
14 czerwca, 2014Wyglądają obłędnie, mega puszyście.
Pozdrawiam i zapraszam do mnie.
Piłka w Kuchni
16 czerwca, 2014tak, jak wyglądają, tak smakują 🙂
Budująca Mama
14 czerwca, 2014Ja ostatnio mam duże parcie na słodkie, wiec pewnie się skuszę 😉
Piłka w Kuchni
16 czerwca, 2014daj znać, czy smakowały 🙂
Goga
15 czerwca, 2014Ale cudowne placuszki, ja dodaję czasami jeszcze jabłka lub ulubiony twarożek Pilos, mniam 🙂
Piłka w Kuchni
16 czerwca, 2014przetestuję 🙂 dzięki 🙂
Anonimowy
27 sierpnia, 2014Własnie będziemy robić 🙂 pewnie będą pyszne 🙂
Piłka w Kuchni
9 września, 2014ciekawa jestem, czy się udały 🙂