
Nasiona chia to nasiona szałwi hiszpańskiej pochodzącej z Meksyku i Gwatemali. Uprawianej przez Azteków już w czasach prekolumbijakich. Nasiona te służą do przygotowywania odżywczych napojów (koktajli) i żywności (puddingów, surówek, chleba). Nasiona bogate są w kwasy tłuszczowe Omega-3 – uzyskuje się z nich około 25-30% oleju, w większości kwasu α-linolenowego. Zawierają też witaminy E, B1, B3, wapń, fosfor, magnez, żelazo.
Nasiona chia zawierają 20% białka, 34% tłuszczu, 25% błonnika pokarmowego (głównie rozpuszczalnego w wodzie, o wysokiej masie cząsteczkowej), znaczny poziom przeciwutleniaczy. Nasiona Chia nie zawierają glutenu, zawierają śladowe ilości sodu.
Jeszcze niedawno mało kto o nich słyszał. Za chwilę – będzie niewielu, którzy nie słyszeli 🙂

Składniki:
- 2 łyżki nasion chia
- 1 szklanka mleka (może być krowie, sojowe, migdałowe, owsiane…)
- 1 łyżeczka miodu (lub syropu z agawy, z morwy…)
- świeże owoce



Foodmania
16 sierpnia, 2014idealny na podwieczorek 🙂