
Z czym Wam się kojarzą mozzarella, pomidory i oliwki? Mnie ze smakiem Włoch. Zapach słonecznej Italii można dość łatwo odtworzyć we własnej kuchni. Wystarczy odpowiedni dobór składników wysokiej jakości, przypraw… i już siedzimy we włoskiej knajpce przy pysznym obiedzie 🙂 To mój sposób na zaczarowanie rzeczywistości – piękne zapachy, estetyczna kompozycja… I co z tego, że nigdy nie byłam we Włoszech? Italia gości w mojej kuchni tak często, jak tylko sobie zamarzę 🙂

Składniki:
- 4 polędwiczki wieprzowe (po około 300g każda)
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- suszony tymianek
- 300 g mozzarelli
- 200 g pomidorów – mogą być koktajlowe, mogą być tradycyjne
- 100 g oliwek – u mnie zielone, ale mogą być też czarne
- bazylia
- sól
- pieprz

Sposób przygotowania:


What do you think?