
Zwolennicy owsianki znają doskonale ten moment, gdy owsianka po prostu przestaje smakować… Nudzi się… Świetnym rozwiązaniem jest wówczas zamienienie owsianki na placki 🙂 Przygotowanie jest błyskawiczne, dobrodziejstwa te same, a apetyt powraca 🙂

Składniki:
- szklanka płatków owsianych
- łyżeczka siemienia lnianego
- 1 szkl. mąki pszennej razowej
- 5 łyżek cukru lub 3 łyżki miodu
- 1 jajko
- 1/2 szkl. mleka roślinnego
- olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Płatki owsiane i siemię lniane wsyp do miski i zalej wrzątkiem, tak by były przykryte. Przykryj miskę talerzem i pozostaw na noc.
Rano do płatków dodaj resztę składników i wymieszaj.
Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju łyżką wykładaj porcje ciasta i smaż na złoto z obu stron.
Z czym podawać? Z czym lubisz 🙂 Z jogurtem, cukrem pudrem, świeżymi owocami, dżemem…
Na zdjęciach – placki z konfiturą z mirabelek… Wspomnienie lata 🙂

Smacznego!

What do you think?