
Czekolada i rodzynki? Dlaczego nie?

Składniki :
- Ciemny biszkopt (np. Z tego przepisu – łyżkę mąki zastąp łyżką kakao)
- 30 dag rodzynek
- 150 ml alkoholu (u mnie rum)
- 2 budynie czekoladowe
- 500 ml mleka
- 1 3/4 kostki margaryny
- 1 gorzka czekolada
- 1 mleczna czekolada
- Dżem z czarnej porzeczki
Sposób przygotowania :
Rodzynki zalej alkoholem i pozostaw na noc. Przed rozpoczęciem przygotowania ciasta wyłóż na sito i osącz.
Budynie ugotuj w podanej ilości mleka. Ostudź. 1 kostkę margaryny zmiksuj z wystudzonym budyniem.
Biszkopt przekrój na dwa blaty. Jeden z nich posmaruj dżemem z czarnej porzeczki. Wyłóż na niego krem budyniowy i przykryj drugim blatem biszkoptowym.
W garnuszku rozpuść 3/4 kostki margaryny, dodaj połamaną czekoladę i mieszając doprowadź do rozpuszczenia. Czekoladę wymieszaj z osączonymi rodzynkami. Wyłóż równomiernie na ciasto.
Schłodź przed podaniem.

Smacznego!

gin
18 lutego, 2014O właśnie takie ciasto za mną od jakiegoś czasu chodzi. Pyszności 🙂
Piłka w Kuchni
20 lutego, 2014GIN – czyli do dzieła 🙂
Anonimowy
3 lutego, 2015ciasto przepyszne:))
Piłka w Kuchni
3 lutego, 2015bardzo się cieszę, że smakowało 🙂