
Dobrze przyrządzony indyk jest soczysty i pyszny. Żeby nam taki wyszedł, musimy pamiętać o odpowiednio wczesnym zamarynowaniu i pieczeniu pod przykryciem lub w rękawie.

Składniki :
- 1 kg piersi z indyka
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżka musztardy
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- Sól
Sposób przygotowania :
Przyprawy wymieszaj z olejem, musztardą, miodem i sokiem z cytryny. Marynatą posmaruj mięso, włóż do woreczka i odstaw na kilka godzin lub na noc do lodówki.
Pierś ułóż w naczyniu żaroodpornym i piecz pod przykryciem w temp. 180 st. przez 60 minut. Następnie odkryj pieczeń i piecz bez przykrycia ok. 10 minut, do zrumienienia. Wyjmij z piekarnika i pozostaw w sosie na kilkanaście minut. Pokrój przed podaniem.

Smacznego!

What do you think?