Na każdym kroku spotykam osoby, które z różnych przyczyn decydują nie na eliminację lub choćby zmniejszenie ilości glutenu w diecie. My też już ten temat przerabialiśmy w związku z poszukiwaniem przyczyn białkomoczu u córki. Mimo że już wiemy, iż to nie gluten stanowi problem, kilka przepisów na dania bezglutenowe pozostało w naszym codziennym menu.
Pierogi wg klasycznego przepisu z mąki pszennej są bezkonkurencyjne, ale te bezglutenowe z mąki gryczanej też się bronią. Świetnie sprawdzają się w wersji ugotowanej, jak i tej podsmażonej.
Koniecznie spróbujcie – napełnijcie je takim farszem, jak lubicie. U nas wybór padł na kapustę i grzyby. Jeszcze w klimacie bożonarodzeniowym 🙂
Składniki:
- 250 g mąki gryczanej
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
- 250 ml wody
- mąka gryczana do podsypywania


What do you think?