
Z wakacyjnego wyjazdu do Torunia przywiozłam sobie drewnianą foremkę do pierników. Z pięknym wzorem. Ale skąd wziąć idealny przepis, by wzór po upieczeniu pozostał widoczny?!
Pierniczki zwykle mocno rosną podczas pieczenia i wzór znika. Z pomocą przyszła (jak często w kwestiach cukierniczych bywa) Dorota z mojewypieki.com 🙂 Przepis na pierniczki ze wzorem okazał się strzalem w dziesiątkę. Pierniczki bez wzoru będą równie pyszne 🙂 Spróbujcie 🙂

Składniki:
- 3 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
- 9 łyżeczek przyprawy korzennej
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 230 g masła
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1 duże jajko
- pół szklanki miodu
Sposób przygotowania:
W naczyniu wymieszaj suche składniki. Odłóż.
W misie miksera umieść masło i cukier. Ucieraj przez kilka minut do powstania jasnej, puszystej masy. Dodaj jajko i ucieraj do połączenia składników. Dodaj miód i ponownie utrzyj. Wsyp wszystkie suche składniki i zmiksuj do połączenia.
Ciasto wyjmij na oprószoną mąką pszenną stolnicę. Lekko spłaszcz. Owiń folią i schłódź w lodówce przez całą noc.
Kolejnego dnia wyjmij na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkuj zgodnie z grubością foremki. Wycinaj kawałki ciasta i wypełniaj nimi foremkę wysmarowaną delikatnie olejem. Usuń nadmiar ciasta. Pierniczki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 7-15 minut w temp. 180 st. – ja swoje serca piekłam podobnie jak Dorota około 13 minut.

Sposób przygotowania:

What do you think?