
Czy można upiec pierniczki bez glutenu? Oczywiście 🙂 Sprawdziłam we własnym piekarniku 🙂 Mieszanka mąki kukurydzianej, ryżowej i gryczanej (wszystkie można kupić za jednym zamachem np. w Lidlu) rewelacyjnie zastępuje zwykle stosowaną do upieczenia pierników mąkę pszenną.
Ciasteczka według tej receptury mogą jeść zarówno osoby z celiaklią, jak i te, które z różnych przyczyn starają się ograniczać gluten.

Składniki:
- 100g mąki kukurydzianej
- 100g mąki gryczanej
- 50g mąki ryżowej
- 80g margaryny lub masła
- 2 łyżeczki domowej przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki ciemnego kakao
- 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 100g miodu
- 1 jajko
- 3 łyżeczki ksylitolu



What do you think?