
Przepis ten towarzyszy mi po raz drugi podczas przygotowań do Bożego Narodzenia. W zeszłym roku ten przepis mnie urzekł. Zaraziłam nim koleżankę i obie zgodnie mieszamy i odkładamy do leżakowania 🙂 Pierniczki są wypełnione smakiem bakalii i przesiąknięte zapachem fantastycznych przypraw. Sceptykom mielonego kminku mogę tylko powiedzieć, że wzbogaca smak i naprawdę warto go dodać 🙂


Składniki:
- 2 szkl. miodu
- 1 szkl. cukru
- 200 g masła
- 150 g smalcu
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 1,5 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 4 szkl. mąki pszennej
- 1,5 szkl. mąki żytniej
- 1/2 szkl. kwaśnej śmietany
- 100 g suszonej żurawiny
- 100 g posiekanych orzechów włoskich
- 100 g płatków migdałowych
- 100 g rodzynków
- białko do posmarowania




What do you think?