Pasztet z fasoli – w trzech słowach? Wegetariański. Aromatyczny. Idealny.
Oczywiście w domu nie brakowało sceptyków, ale cała porcja zniknęła w kilka dni, a wychodzi go naprawdę sporo (3 aluminiowe foremki). Świetnie komponuje się z kiszonym lub konserwowym ogórkiem, z pomidorem, a nawet żurawiną! Moja inspiracja

Składniki:
- 500 g suchej fasoli “Jaś”
- 1 cebula
- 2 pietruszki
- 1/2 selera korzeniowego
- rozmaryn
- 2 łyżki oleju
- 150 g masła orzechowego gładkiego bez cukru
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 4 jajka


Piekarnik nagrzej do 180 st. W naczyniu żaroodpornym ułóż obrane, umyte i pokrojone w kostkę warzywa: cebulę, pietruszkę i seler. Posyp rozmarynem i polej olejem. Piecz bez przykrycia 30 minut. Ostudź.

Ostudzoną fasolę i warzywa zmiel w malakserze z dodatkiem masła orzechowego i gałki muszkatołowej. Dodawaj po łyżce wywar, gdyby masa okazała się za gęsta. Masę dopraw solą i pieprzem. Na koniec wymieszaj z jajkami.
Masę przełóż do foremek – ja wykorzystałam jednorazowe aluminiowe. Jeśli będziesz piec w keksówce, wyłóż ją papierem do pieczenia. Piecz bez przykrycia w 180 st. prze 45 minut. Wyjmij, ostudź i przechowuj w lodówce.

posmakujto!
30 marca, 2020Robiłam kiedyś podobny, smakował rewelacyjnie! 🙂