
Przygotowując co rano sok z warzyw i jabłek, produkuję spore ilości wytłoczyn. Piekę z ich wykorzystaniem ciasta, smażę kotleciki… Dziś proponuję Wam przepis na pasztet. Spróbujecie?

Składniki:
- 600 g wytłoczyn (marchew, pietruszka, seler, jabłka)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 60 g otrębów żytnich
- 150 ml wody
- 60 g kaszki gryczanej (lub manny)
- 1 jajko
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- tymianek

Sposób przygotowania:
Otręby namocz w wodzie. Cebulkę i czosnek posiekaj. Wymieszaj wytłoczyny z cebulkę, otrębami, kaszką, natką, jajkiem i przyprawami. Wyłóż do keksówki o długości ok. 20 cm – najlepiej wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej otrębami.

Piecz 30-40 minut w 180 st. z termoobiegiem.
P.S. Pamiętacie moją wyciskarkę Sana? Jeśli nie, to polecam wpis tutaj 🙂
P.S. Pamiętacie moją wyciskarkę Sana? Jeśli nie, to polecam wpis tutaj 🙂
Smacznego!

Kasia Sarna
10 sierpnia, 2016uwielbiam takie pasztety zmiksowane z warzyw 🙂
Piłka w Kuchni
10 sierpnia, 2016smaczne i zdrowe!
Kluczyk
10 sierpnia, 2016Jak znajdę chwilę to sobie taki przygotuję 🙂
Piłka w Kuchni
11 sierpnia, 2016naprawdę wystarczy tylko chwila 🙂