
Mięsko dobra rzecz, ale czasem nawet mięsożercy z przyjemnością sięgną po kotleta nie będącego kotletem 🙂 Taką alternatywą są kotlety z płatków owsianych. Ich smak jest uzależniony od przypraw i dodatków. Ważne są proporcje.

Składniki:
- 3 szkl. płatków owsianych
- 1,5 szkl. wody
- 2 starte marchewki
- 1 starty mały seler
- 1 jajko
- natka pietruszki
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 czubata łyżeczka curry
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka rozmarynu
- bułka tarta do obtaczania
- sezam do obtaczania
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Płatki wsyp do miski i zalej wodą. Pozostaw, by wchłonęły płyn. Dodaj do nich starte marchewkę i seler oraz jajko i skrobię ziemniaczaną. Dodaj natkę i przyprawy. Wymieszaj. Formuj kotleciki jak mieloniaki. Obtaczaj w panierce (bułka tarta z sezamem w dowolnej proporcji). Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Smacznego!

teenager ;)
1 listopada, 2013świetne kotleciki, podoba mi się taka owsianka wersja 🙂
Piłka w Kuchni
14 listopada, 2013alternatywa do mięsa – wnosi nieco zdrowego powiewu do codziennej kuchni 🙂