
Sezonowych owoców nigdy dość 🙂 Gdy nadchodzi okres jagodowy, wszystkie moje wypieki są właśnie z nimi. Tym razem proponuję zdrową i dietetyczną wersję muffinek – z otrębami pszennymi, z dodatkiem oleju i małą ilością cukru. Ich przygotowanie trwa krócej, niż nagrzewanie piekarnika 🙂

Składniki:
- 100 g pszennych otrębów
- 200 ml mleka
- 100 ml wody
- 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody
- 100 g cukru
- 3 jajka
- 300 ml oleju
- 300 g jagód
Sposób przygotowania:
Mleko, wodę i otręby wymieszaj i odstaw do momentu przygotowania pozostałych składników.
Wymieszaj w osobnych naczyniach suche (mąka, proszek, soda, cukier) i mokre (jajka, olej) składniki. Następnie wymieszaj łyżką mokre, suche i namoczone otręby. Dodaj jagody i delikatnie wmieszaj. Włóż ciasto do przygotowanych wcześniej papilotek (u mnie 16 sztuk). Piecz 20 minut w 200 st. Możesz podać ciepłe 🙂



Waniliowa Chmurka
24 lipca, 2013zdrowe, pyszne słodkości:)
Dziękuję za Twój udział w Jagodowo Nam 5!
Piłka w Kuchni
25 lipca, 2013Masz rację-zdrowe, choć słodkie, a jakie pyszne 🙂
Anonimowy
16 kwietnia, 2015Przepis super 🙂 babeczki są pyszne mniammm ….
Piłka w Kuchni
16 kwietnia, 2015cieszę się, że smakowały
zachęcam do wypróbowania innych przepisów 🙂