
Lekkie i puszyste. Łatwe w przygotowaniu. Jeszcze ciepłe z cukrem pudrem rozpływają się w ustach. Następnego dnia stanowią idealne dopełnienie filiżanki aromatycznej kawy z mlekiem…

Składniki:
- 500 g sera białego śmietankowego
- 500 g mąki
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka spirytusu
- 250 ml jogurtu naturalnego
- tłuszcz do smażenia – u mnie olej
- mały kieliszek spirytusu dodawany zimnego oleju
- cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:
Mąkę wymieszaj z serem, cukrami, żółtkami, spirytusem, proszkiem do pieczenia i jogurtem. Zagnieć ciasto. Stolnicę oprósz mąką i rozwałkuj ciasto na grubość 1-1,5 cm. Za pomocą szklanki wykrawaj duże kółka, a w środku kieliszkiem wykrawaj dziurkę. Kulki możesz potraktować jako małe pączusie.
Do zimnego oleju dodaj kieliszek spirytusu. Rozgrzej go. Smaż na nim oponki na złoty kolor. Usmażone oponki osusz na papierowych ręcznikach. Posyp cukrem pudrem.

Smacznego!

Unknown
23 lutego, 2014No i teraz narobila mi Pani ochoty 🙂 Oponki chodzą za mną od miesiąca, a czasu jako tako brak. Czas wziąć się do roboty 🙂 Pozdrawiam.
kulinarna148
23 lutego, 2014Idelane, i duży dodatem cukru pudru, mniam 🙂
Pozdrawiam i zapraszam do mnie 🙂
Piłka w Kuchni
23 lutego, 2014Krystian-za mną też długo chodziły, zrobiłam z tego przepisu i stwierdziłam, że nigdy więcej nie będę czekać. Nie można odwlekać przyjemności 🙂
Kulinarna148-im więcej pudru, tym lepiej 🙂
Anonimowy
24 lutego, 2014czy można dodac serek np. Philadelphia jako twaróg bo w Niemczech nie mamy innego
Piłka w Kuchni
24 lutego, 2014myślę, że możesz spróbować 🙂
Anonimowy
12 grudnia, 2015PRZEPIS SUPER WSZYSCY ZAJADAJA:)))))))
Piłka w Kuchni
30 grudnia, 2015miło czytać 🙂