
Tort dla dziecka, które nie je białego cukru, mleka krowiego i białej mąki? Trudne, prawda? Ale wykonalne!
Na szóste urodziny przygotowałyśmy wspólnie z córcią tort, który sama wybrała z książki La Veganista. Z niewielkimi modyfikacjami. Tort był niekonwencjonalny, ale… przepyszny!

Składniki:
- 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia lub sody
- sól
- laska wanilii
- 260 ml mleka roślinnego
- 125 g syropu klonowego lub miodu
- 125 ml oleju roślinnego
- 1 cytryna
- 800 g mleka kokosowego
- żelatyna (na 2,5 litra)
- 2 mango
- 300 g malin
- 100 g wiórków kokosowych


Ciasto włóż ponownie do tortownicy. Posyp połową wiórków kokosowych i malinami. Na ciasto wylej masę kokosowo-owocową i wstaw na co najmniej 4 godziny do lodówki.


What do you think?