
Dzięki naszej wizycie na Targu Śniadaniowym w Poznaniu miałam okazję podejrzeć rewelacyjny przepis na naleśniki śniadaniowe… Na profesjonalnej naleśnikarni mistrzowie naleśników tworzyli cuda, które spróbowałam przygotować w domu, na zwykłej patelni teflonowej… Eksperyment zaliczam do bardzo udanych – smak trafiony bezbłędnie 🙂

Składniki:
- ciasto naleśnikowe: 3 jajka + 1 szkl. mleka + 1,5 szkl. wody + szczypta soli + mąka (niestety wsypałam na oko – ciasto musi być dość rzadkie, by się pięknie “rozlewało” po patelni)
- rukola
- surowe jajka
- mozzarella tarta – wiórki
- plastry szynki konserwowej
- sos pomidorowy/ketchup/chutney
- posiekany szczypiorek
- olej do smażenia

Gdy brzegi naleśnika zaczną się unosić, przewróć na drugą stronę. Na usmażoną stronę naleśnika (wciąż pozostającego na patelni) wybij jedno surowe jajko i za pomocą łopatki rozprowadź jajko po powierzchni ciasta.

Gdy zacznie się lekko ścinać, posyp tartą mozzarellą, szczypiorkiem, połóż plaster szynki, kilka liści rukoli i polej kilkoma łyżkami sosu pomidorowego. Złóż w kopertę (nadal na patelni) i zsuń na talerz…




Unknown
10 czerwca, 2014Kolejny smaczny pomysł 🙂
Piłka w Kuchni
16 czerwca, 2014oj, smaczny 🙂 testuję kolejne kompozycje smaków 🙂