
Pewnie już Wam wspominałam, że w moim rodzinnym domu mazurków się nie jadało – mama miała skojarzenie z twardym ciastem i bardzo słodkim nadzieniem. Kilka lat temu zaczęłam ten rodzinny stereotyp przełamywać i zaczęłam testować na najbliższych różne przepisy. Na blogu znajdziecie mazurek czekoladowy, kawowy, z daktylami i śliwkami.
Tym razem odkrycie zeszłorocznej Wielkanocy. Mazurek dla dorosłych. Z galaretką z ajerkoniaku 😉 Słodkość przełamana została dżemem z czarnej porzeczki…
Składniki:
- 180 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- 100 g masła
- 1 żółtko
- 1/2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
- 3-4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
- 125 ml śmietany kremówki
- 125 ml ajerkoniaku
- 4 łyżeczki żelatyny instant
Niestety nie zdążyłam zrobić zdjęcia całości 😉

(dla zabieganych polecam gotowe ciasto kruche)

What do you think?