
Wpis noworoczny o smaku marcepana 🙂 Życzę Wam, by 2014 smakował tak, jak lubicie najbardziej, by jedzenie sprawiało przyjemność, a nie było powodem frustracji i ciągłego odchudzania, by czas spędzony w kuchni przynosił frajdę, i byście chętnie do mnie zaglądali 🙂
Szczęśliwego Nowego Roku! U mnie marcepanowego 🙂

Bardzo rzadko spotykam na sklepowych półkach masę marcepanową – taki już los mieszkających na wsi 🙂 Nie znaczy to, że nie mogę jej wykorzystywać w swoich wypiekach. Wystarczy odrobina czasu i cierpliwości i… mamy idealną masę marcepanową. W okresie świątecznym zrobiłam z niej przepyszne marcepanowe ziemniaczki.

Składniki:
- 250 g migdałów
- 250 g cukru pudru
- 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
- 30 ml likieru amaretto
- ciemne kakao do obtaczania ziemniaczków

Sposób przygotowania:
Chcesz przygotować ziemniaczki? Podziel masę na małe porcje i w dłoniach uformuj kuleczki. Następnie obtocz je w kakao i przełóż do papilotek do minimuffinek.


Trzcinowisko
1 stycznia, 2014Ja to mam dobrze.w Lidlu zawsze jest marcepan:)
Piłka w Kuchni
12 stycznia, 2014A ja do Lidla zdecydowanie za rzadko zaglądam….