Nie ukrywam – to ciasto to było wyzwanie. Czasochłonne. 6 warstw. Trochę przygotowanie trwało.
Ciasto jest jednak wybitnie pyszne. Intensywnie owocowe. Wiosennie zielone. Idealne na uroczystość rodzinną. Gwarantuję, że zachwyci każdą teściową 😉

Ciasto:
- 450 g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
- 2 duże jajka
- 125 ml cukru
- 125 ml oleju
- 250 ml krupczatki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Poncz:
- ok. 120 -150 ml wody z cukrem i sokiem z cytryny
Szpinak rozmróź i odciśnij go na sicie (pozostała masa powinna być dość sucha).
Szpinak połącz z olejem i zmiksuj blenderem na gładki mus.
Jajka połącz z cukrem i zmiksuj na najwyższych obrotach miksera przez około 7 minut.
Do masy jajecznej dodaj szpinak i kiedy składniki się połączą dodaj mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Krótko zmiksuj.
Spód formy wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz 20 minut (do suchego patyczka).
Po wyjęciu z piekarnika odstaw do całkowitego wystygnięcia, a następnie zdejmij z ciasta papier i ponownie umieść je w formie. Nasącz je ponczem.
Masa czekoladowa:
- 250 ml kremówki
- 200 g białej czekolady
- 1 czubata łyżeczka żelatyny
- 50 ml wrzątku
Żelatynę rozpuść we wrzątku.
Kremówkę podgrzej i kiedy zacznie parować zdejmij ją z palnika. Do gorącej kremówki dodaj drobno posiekaną czekoladę i mieszaj do czasu, aż całkowicie się rozpuści. Następnie dodaj żelatynę i odstaw w chłodne miejsce do czasu, aż masa zacznie tężeć. Masę czekoladową rozsmaruj na cieście i wstaw do lodówki na około pół godziny.
Masa malinowa:
- 250 g mascarpone
- 250 ml jogurtu greckiego
- 2 szklanki rozmrożonych (w sezonie świeżych) malin
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 czubate łyżeczki żelatyny
- 100 ml wrzątku
Maliny połącz z cukrem pudrem i zmiksuj na gładki mus, do którego dodaj rozpuszczoną we wrzątku i przestudzoną żelatynę.
Mascarpone zmiksuj z jogurtem greckim i dodaj do nich maliny.
Masę malinową przelej na ciasto i wstaw do lodówki na około godzinę.
Galaretka:
- 2 galaretki malinowe (na 375 ml wody każda)
- 500 ml wrzątku
Galaretki rozpuść we wrzątku i wystudź.
Gdy galaretka zacznie delikatnie tężeć przelej ją na zastygniętą masę serową. Schładzaj przez kolejną godzinę.
Pianka malinowa:
- 1 Śnieżka
- 250 ml mleka
- 1 galaretka malinowa (na 375 ml wody)
- 1 łyżeczka żelatyny
- 200 ml wrzątku
Galaretkę oraz żelatynę rozpuść we wrzątku i wystudź.
Śnieżkę połącz z mlekiem i zmiksuj do chwili powstania piany, do której wlej galaretkę.
Piankę malinową przełóż na zastygniętą galaretkę i wstaw do lodówki na kolejne 2-3 godziny (lub na całą noc).
- 100 g białej czekolady
- 5-6 łyżek kremówki
- 2-3 krople czerwonego barwnika w żelu
Kremówkę połącz z barwnikiem i podgrzej ją do chwili, aż zacznie wrzeć.
Gorącą kremówką zalej bardzo drobno pokrojoną czekoladę i mieszaj do chwili powstania gładkiej polewy, którą pokryj wierzch ciasta.
Polewa potrzebuje około 30-40 minut w lodówce, by nabrać właściwej konsystencji.

Weronika
26 maja, 2020Witam 🙂 ciasto wygląda obłędnie ����❤️lubię piec ciasta nawet i te czasochłonne 🙂 mogłabym prosić o rozmiar blaszki jaki Pani użyła w przepisie?
Piłka w Kuchni
28 maja, 2020standarsowa blaszka 28×23 cm – a ciasto warte każdego zachodu 🙂