
Lubicie mocno doprawione dania? Ja mam takie sezonowe zapotrzebowanie na pikantne – swego czasu pepperoni zjadałam wprost ze słoika i ciągle było mi mało 😉
Makaron, który dziś Wam polecam, ma swój rodowód w kuchni chińskiej – pamiętacie? Zwany też makaronem z mrówkami 🙂

Składniki:
- 200 g makaronu Vermicelli House of Asia
- 1 łyżeczka sosu sambal oelek House of Asia
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego House of Asia
- 1 łyżka bulionu warzywnego House of Asia
- 1 łyżka sosu ostrygowego House of Asia
- 1 łyżeczka oleju z prażonego sezamu House of Asia
- 1 łyżeczka białego sezamu
- posiekana dymka
- 100 g mięsa mielonego
- 1 łyżeczka mielonego czosnku
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- sól do smaku
- 1 łyżka oleju


Rozgrzej wok, dodaj olej. Po chwili wrzuć czosnek i imbir, następnie sos sambal oelek i mięso. Wszystko dokładnie wymieszaj. Gdy mięso się usmaży, dodaj makaron i pozostałe składniki. Dokładnie wymieszaj.

Porcje do podania posyp sezamem i dymką.



What do you think?