
Jedni po spróbowaniu twierdzą, że jedli kurczaka. Inni, że rybę. Wszystkiemu “winna” jest octowa zalewa. Na słodko-kwaśno, z papryką, ogórkiem konserwowymi i cebulką. Idealna przystawka na rodzinne uroczystości. Pięknie wygląda, wszystkim smakuje (nieważne, pod którą wersją się podpisują :)). Przygotowanie (jak ostatnio wszystko u mnie) dość szybkie: mięsko się smaży, zalewa już gotuje… Polecam pozostawić do “przegryzienia” minimum 36-48 godzin.
Przepis podrzucony przez Basię – dziękuję 🙂

Składniki:
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- 2 jajka
- mąka do obtoczenia
- ulubione przyprawy (u mnie: grill ziołowy)
- olej do smażenia
- 3 szkl. wody
- 3/4 szkl. oleju
- 2 czerwone papryki
- 3 cebule
- słoik (700 ml) ogórków konserwowych
- 10 łyżek octu
- 3 łyżki cukru
- 1 1/2 łyżki soli
- 1 liść laurowy
- 6-8 ziaren ziela angielskiego
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki ketchupu łagodnego



Łucja
14 września, 2013pysznie przyrządzone mięsko 🙂
Piłka w Kuchni
14 września, 2013a jak szybko znika 🙂
Natalia
15 września, 2013To musi być pyszne,zapisuję do wypróbowania.Zalewamy mięso gorącą czy tylko ciepłą zalewą?
Piłka w Kuchni
15 września, 2013zalałam chwilkę po zdjęciu z ognia – ledwo co przestało wrzeć 🙂
mik
28 sierpnia, 2019wyglada fajnie i pysznie ale ryby bardzo lubie jesc takie prawdziwe:)
Piłka w Kuchni
29 maja, 2020rybki swoją drogą, ale kurczak w tym wydaniu na spotkaniach rodzinnych cieszy się dużą popularnością 🙂
Bajo
13 maja, 2020U mnie zalewa bez oleju… Przez co danie jest delikatniejsze i … Mniej tłuste 😄
Piłka w Kuchni
29 maja, 2020muszę przetestować wersję bez oleju 🙂 dzięki za podpowiedź 🙂