
Cosnycanka, zarzutka kaszubska, pitucha, karmuszka, pokuczaj, mendrzyki, gomółki, szulmajster, karpiele, heczepecze, surojadki, sulki, flamy, kołoc czy sodra. Znacie? Kojarzycie? Jeśli nie – to książka “Kuchnia regionalna – wczoraj i dziś” wyjaśni Wam, “z czym to się je” 🙂 Jeśli znacie i szukacie przepisu, to w tej książce na pewno go znajdziecie 🙂

Autorzy książki z 1978 roku zapraszają nas do wspólnego poznawania smaków z całej Polski, które jako pierwszy zaczął badać Oskar Kolberg, jeden z najwybitniejszych etnografów ubiegłego stulecia. Dzięki merytorycznemu wstępowi dra Jana Piotra Dekowskiego możemy zapoznać się z kulturą jedzenia sprzed lat, z uwarunkowaniami geograficznymi regionów, a nawet z przyśpiewkami i wierszami folklorystycznymi. Wstęp ten jest cudownym wprowadzeniem w klimat regionalnych dań, których przeróżne smaki i zapachy zebrano na kartach tej książki.
Mieszkam w Wielkopolsce, stąd pewnie moja uwaga skupiła się na daniach z tego regionu. Co mnie zaciekawiło?
– rogale wielkopolskie
– kuropatwa po staropolsku

What do you think?