
Zupa z kalafiora… brzmi nudno? Kto tak pomyślał, nie miał racji 🙂
Zupa krem z kalafiora z serem gorgonzola to nieco szalona propozycja – zwłaszcza z gorzką czekoladą – ale łamie ona wszelkie kalafiorowe stereotypy.
Przepis przywiozłam z warsztatów Akademii Smaku Bosch i już wiem, że będzie częstym gościem na naszym stole 🙂

Składniki:
- 0,5
kg ziemniaków - 1
cebula - 1
ząbek czosnku - 1
kg kalafiora - ½
kostki masła - 0,5
kg sera gorgonzola - 0,5
kg otrębów jaglanych lub owsianych - 0,5
l mleka - 0,5
l śmietany 36% - 1
tabliczka czekolady gorzkiej Wawel 90% Cocoa - Sól
- Pieprz

Sposób przygotowania:
Warzywa
oczyść, pokrój i podsmaż na maśle, aby się zeszkliły. Zalej wodą i gotuj do
miękkości. Gdy
się ugotują zmiksuj. Dodaj gorgonzolę i jeszcze raz zmiksuj. Dopraw do smaku.
oczyść, pokrój i podsmaż na maśle, aby się zeszkliły. Zalej wodą i gotuj do
miękkości. Gdy
się ugotują zmiksuj. Dodaj gorgonzolę i jeszcze raz zmiksuj. Dopraw do smaku.
Czekoladę
rozpuść i zatemperuj. Na folie aluminiową nałóż „kleksy” czekolady. Gdy
czekolada stężeje, przełóż ja do zamrażarki.
rozpuść i zatemperuj. Na folie aluminiową nałóż „kleksy” czekolady. Gdy
czekolada stężeje, przełóż ja do zamrażarki.
Otręby
upraż na suchej patelni, tak aby były złociste i chrupiące.
upraż na suchej patelni, tak aby były złociste i chrupiące.

Zupę przelej do talerzy, posyp otrębami, do każdej porcji włóż chipsa z
czekolady.
czekolady.

Smacznego!

Magdalena
30 marca, 2015jak zwykle inspirujący post! dzięki 😀