
Klasyczny smak… Same truskawki… Pachnie latem… Już nie mogę się doczekać… A Wy? 🙂

Składniki:
- 3 kg truskawek
- 900 g cukru
- 1 łyżka masła
- sok z 1/2 cytryny
Sposób przygotowania:
Truskawki umyj, oczyść i wrzuć do garnka. Zasyp cukrem. Pozostaw na 3 godziny, a następnie zlej sok (pamiętaj, że po zagotowaniu gorący możesz wlać w butelki i przechować na zimę).
Truskawki bez soku zagotuj z sokiem z cytryny i masłem. Gotuj na małym ogniu około 3 godzin – możesz czas ten rozłożyć na 3 dni po 1 godzinie.
Gdy osiągniesz odpowiednią konsystencję, przelej do słoików i odwróć je do góry dnem.

Smacznego!

anieszkaw
23 kwietnia, 2015ale pysznie wyglada 🙂 idealna do nalesnikow!
Piłka w Kuchni
23 kwietnia, 2015i do kanapek, placuszków, a nawet zwykłego wyjadania ze słoika 🙂
Kalkulator kalorii
23 kwietnia, 2015Uwielbiam takie domowe konfitury 🙂
Piłka w Kuchni
23 kwietnia, 2015już powolutku trzeba o nich myśleć… 🙂
Konfiturka
15 maja, 2015powiem tylko.. mniam;)
tutaj coś ..mały poradnik konfitur
Piłka w Kuchni
17 maja, 2015dzięki za polecenie poradnika – pouczająca lektura 🙂