
Powolutku ceny truskawek spadają, a ja już zaczynam marzyć o truskawkowym przetwórstwie domowym. W zeszłym roku przetestowałam przepis na konfiturę truskawkową z nutą cynamonu i imbiru. Zasmakuje wszystkim miłośnikom korzennych smaków.

Składniki:
- 3 kg truskawek
- 1,5 kg cukru
- 1,5 łyżki cynamonu
- 3/4 łyżki imbiru
- 1 łyżka masła
Sposób przygotowania:
Oczyszczone truskawki zasyp cukrem. Gdy puszczą sok zagotuj je na małym ogniu. Dodaj łyżkę masła – unikniesz piany. Gotuj, mieszając, aż do uzyskania pożądanej gęstości. W moim przypadku trwało to blisko 4 godziny – rozłożyłam czas na 4 kolejne dni po 1 godzinie 🙂
Dodaj imbir i cynamon. Wymieszaj i gotuj jeszcze 2 minuty. Gorącą konfiturę przełóż do przygotowanych wcześniej słoików. Zakręć i odwróć słoiki do góry dnem. Pozostaw do ostygnięcia.
Smacznego!

whipped cream
9 czerwca, 2015Bardzo ciekawie i oryginalnie przyprawiona konfitura! 🙂
Piłka w Kuchni
9 czerwca, 2015dziękuję 🙂 polecam do wypróbowania 🙂
Foodmania
9 czerwca, 2015taka domowa konfitura to prawdziwy rarytas!
Piłka w Kuchni
9 czerwca, 2015moja mama zwykle robiła dżemy, ale po moim zesżłorocznym szale konfiturowym zmieniła zdanie 😉
Magdalena
10 czerwca, 2015mniam może być dobre! może zrobię 😀
Piłka w Kuchni
1 lipca, 2015mam nadzieję, że próba była udana 🙂
Kulinarnyblog.pl
12 czerwca, 2015Szkoda, tylko że to gotowanie trwa tak długo 🙁 Ale być może spróbuje i na pewno podzielę się wrażeniami na swoim blogu: kulinarnyblog.pl
Piłka w Kuchni
1 lipca, 2015niestety, sekretem dobrej konfitury jest długie gotowanie…
FitHealthyLife
1 lipca, 2015Oo. Świetny przepisz na konfiturę 🙂
Piłka w Kuchni
1 lipca, 2015może przetestujesz?