
Ech, “Jadalne prezenty” z Anną Marią nadal mnie “prześladują” 🙂 Chętnie do nich wracam. Tym razem zajadając się konfiturą – połączeniem banana i czekolady… przyprawionym kardamonem..

Składniki:
- 4 dojrzałe banany
- 1 filiżanka cukru
- 15 łyżek soku z pomarańczy
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- 100 g czekolady 70%
Sposób przygotowania:
Obrane i pokrojone banany przełóż do rondla o grubym dnie. Dodaj cukier, sok i kardamon. Gotuj na średnim ogniu około 8 minut. Zdejmij z ognia i dodaj posiekaną czekoladę. Mieszaj do rozpuszczenia czekolady. Za pomocą blendera zmiksuj wszystko na gładką masę. Przełóż do słoiczków i przechowuj w lodówce.

Smacznego!

Hania-Kasia
29 grudnia, 2013Brzmi smakowicie. Może kiedyś zrobię.
Piłka w Kuchni
29 grudnia, 2013Polecam 🙂
Natalie
29 grudnia, 2013Kocham banany ! Kocham czekoladę ! Muszę zrobić sobie taki smarowidło 🙂
Piłka w Kuchni
12 stycznia, 2014Dla mnie to taka zdrowsza wersja nutelli 🙂
Jagodziana Coffee
29 grudnia, 2013Kolejne smaczne smarowidło 🙂 Będę musiała wypróbować 🙂
Piłka w Kuchni
12 stycznia, 2014Warto upolować mocno dojrzałe banany-będzie tańsze i słodsze 🙂