
Urządzam sobie ostatnio sentymentalne podróże do przeszłości. Pamiętam, że gdy byłam dzieckiem, kompot gościł na stole przy każdym obiedzie. Dziś często idzie się na skróty i stawia się sok w kartoniku albo jakiś inny napój butelkowany. W kompotach był pewien czar… czar zamkniętego w słoiku lata… czar zatrzymanego smaku, po który mogliśmy sięgnąć nawet w środku zimy… Nie namawiam Was, przynajmniej nie tym razem, to przygotowywania setki słoików z kompotem 😉 Namawiam Was do przygotowania kompotu z dostępnych w tej chwili składników – kwaśnego rabarbaru i słodkawych jabłek. Namawiam Was do przypomnienia sobie, ile smaku i dobra jest w kompocie 🙂

Składniki:
- 2 litry wody
- 4 łyżki cukru
- 750 g pokrojonego w kostkę rabarbaru
- 4 jabłka bez skórki pokrojone w ćwiartki


Cukry Proste
20 maja, 2014Mmmm chyba niedługo taki zrobię:)
Piłka w Kuchni
16 czerwca, 2014zrobiłaś? 🙂