
Szukając inspiracji na pastę kanapkową z bakłażana natknełąm się na informacje dotyczące kawioru z tego warzywa. Podobno jest wytworem kuchni żydowskiej, ale największą popularność zdobył w Rosji. Przepis zaczerpnęłam od Jadłonomii.

Składniki:
- 500 g bakłażana
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki posiekanej natki pietrzuszki
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 drobno posiekany ząbek czosnku
- 1/4 drobno posiekanej małej cebulki
- sól

Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzej do 200 st. Bakłażana owiń w folię alumioniową, nakłuj kilkukrotnie widelcem i wstaw do piekarnika. Piecz przez 25-30 minut.
Miękkiego bakłażana rozwiń z folii, obierz ze skórky i drobno posiekaj w kostkę. Przełóż do miski i dokładnie wymieszaj z resztą składników. Najlepiej smakuje następnego dnia.

Smacznego!

Pan Domu
30 października, 2014Ale świetne naczycie !!!!! Zdradz gdzie kupiłaś ?:) Pozdrawiam
Piłka w Kuchni
30 października, 2014filiżanka z Liptona 🙂 np. img30.olx.pl/images_tablicapl/129305089_2_644x461_lipton-filizanka-i-talerzyk-limitowana-kolekcja-dodaj-zdjecia.jpg