
Zapach Bożego Narodzenia? Pomarańcze! Jak je przemycić do keksów, makowca…? Kandyzowana skórka pomarańczowa. Robi się ją identycznie, jak cytrynową, ale podaję całość przepisu.

Składniki:
- 4 pomarańcze
- 1 szkl. wody
- 1 szkl. cukru
Sposób przygotowania:
Pomarańcze sparz wrzątkiem i obierz ze skórki (najlepiej pokrój skórkę na ćwiartki i ściągnij z owocu). Ze skórek usuń białą część. Potnij je w paski.
Wrzuć do garnka i zalej wodą. Gotuj 10 minut, po czym wodę odlej. Zalej 1 szkl. wody, wsyp 1 szkl. cukru i gotuj na małym ogniu 40 minut. Skórki wyjmij z syropu i rozłóż na kratce. Pozostaw do wyschnięcia – najlepiej na noc.
Rano pokrój i przechowuj w szczelnym słoiku w lodówce.
Syrop możesz wykorzystać do ciast lub herbaty.


Smacznego!

Marta Urbańska
25 listopada, 2013też robiłam 🙂 syrop był pyszny do herbaty !
Piłka w Kuchni
25 listopada, 2013to prawda 🙂 z przyjemnością taką herbatkę właśnie popijam 🙂