
To książka o tym, że gotowanie może być proste, twórcze i
satysfakcjonujące. Książka o tym, że wystarczy odrobina wysiłku, by poprzez
jedzenie zadbać o zdrowie nasze i naszych najbliższych.
satysfakcjonujące. Książka o tym, że wystarczy odrobina wysiłku, by poprzez
jedzenie zadbać o zdrowie nasze i naszych najbliższych.
„Gotowanie jest czynnością, jaką nasze mamy, babcie i
prababcie wykonywały jako jedną z najbardziej naturalnych na świecie. W pewnym
momencie przemysł rozwinął się tak bardzo, że kobiety mogły przestać
przyrządzać posiłki, ponieważ gotową potrawę można było kupić i po prostu
odgrzać w mikrofalówce.”
prababcie wykonywały jako jedną z najbardziej naturalnych na świecie. W pewnym
momencie przemysł rozwinął się tak bardzo, że kobiety mogły przestać
przyrządzać posiłki, ponieważ gotową potrawę można było kupić i po prostu
odgrzać w mikrofalówce.”

Rzadko zastanawiamy się, co tak naprawdę znajduje się w
gotowym daniu czy półprodukcie, jakiego rodzaju chemiczne dodatki wydłużają
termin przydatności do spożycia czy poprawiają ich smak. A jeszcze rzadziej podejmujemy
refleksję nad konsekwencjami spożywania tych dodatków. Autorka zaobserwowała
związek chorób własnych dzieci z pożywieniem. Z biegiem czasu stworzyła bazę
przepisów, z których korzysta na co dzień, a które pozwalają odżywiać się
świadomie i zdrowo.
gotowym daniu czy półprodukcie, jakiego rodzaju chemiczne dodatki wydłużają
termin przydatności do spożycia czy poprawiają ich smak. A jeszcze rzadziej podejmujemy
refleksję nad konsekwencjami spożywania tych dodatków. Autorka zaobserwowała
związek chorób własnych dzieci z pożywieniem. Z biegiem czasu stworzyła bazę
przepisów, z których korzysta na co dzień, a które pozwalają odżywiać się
świadomie i zdrowo.
Książka składa się z kilkunastu rozdziałów na dania
obiadowe, napoje, słodycze, smarowidła do chleba, propozycje drugiego śniadania
czy lunchu.
obiadowe, napoje, słodycze, smarowidła do chleba, propozycje drugiego śniadania
czy lunchu.

Filozofia Julity Bator oparta jest na myśli: „jesteś tym, co
jesz”, dlatego też zachęca do samodzielnego wypieku chleba z mąk
pełnoziarnistych, do przygotowania domowych smarowideł (słodkich i wytrawnych)…
jesz”, dlatego też zachęca do samodzielnego wypieku chleba z mąk
pełnoziarnistych, do przygotowania domowych smarowideł (słodkich i wytrawnych)…


Smacznego!

What do you think?