
Bułeczki wypiekane w Wielki Piątek mające przynieść pomyślność na cały następny rok. W Anglii są tak lubiane, że wypiekane są przez cały rok. Są lekko słodkie, dość sycące, z bakaliami, pachnące przyprawami korzennymi.
Ja upiekłam je według tego przepisu pierwszy raz na tegoroczną Wielkanoc. Najsmaczniejsze były ciepłe 😉
Moze przetestujecie w weekend? 🙂

Składniki: (12 bułeczek)
- 450g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- opakowanie drożdży instant
- 2 jajka
- 50 g cukru
- szczypta soli
- 50 g masła
- 200 g mieszanki keksowej
- 2 łyżki przypraw korzennych (cynamon, gałka muszkatołowa, imbir)
- 110g mąki pszennej
- 80g wody
- 35g oleju
- 1/2 szkl. wody
- 8 łyżek cukru



Łukasz Sakowski
17 kwietnia, 2015O rany, ile cukru!
Piłka w Kuchni
20 kwietnia, 2015do ciasta tylko 50g, a z 8 łyżek i 1/2 szkl. wody przygotowuje się syrop – ja zużyłam go ok. połowy