
Zgodnie z obietnicą – spieszę z przepisem na anyżkowe ciasteczka halloweenowe. Nie wymagają wiele pracy. Ciasto jest elastyczne, pięknie się wałkuje i wykrawa. Przepis ten zakwalifikowałam już do grona tych, do których będę często wracać 🙂
Składniki:
- 500 g mąki
- 100 g masła lub margaryny
- 150 g cukru
- 1/2 szkl. mleka
- 2 jajka
- sól
- 2 łyżeczki amoniaku
- cukier waniliowy
- lukier
- barwniki spożywcze
Tłuszcz utrzyj z cukrem, dodaj jajka, szczyptę soli i cukier waniliowy. Następnie wymieszaj amoniak w ciepłym mleku i dodaj do masy maślano-jajecznej. Nie przestawaj miksować i dodaj mąkę. Wyrób ciasto i schowaj na godzinę do lodówki. Po tym czasie wałkuj na grubość około 5 mm i wykrawaj foremkami ciasteczka. Piecz na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w temp. 200st. na jasnozłoty kolor. Wystudzone polukruj.


Babcia Danusia
12 grudnia, 2016A gdzie ten anyż?
Piłka w Kuchni
13 grudnia, 2016anyżowy posmak nadaje amoniak 🙂