
Lubię testować niekonwencjonalne przepisy ze składnikami, które dobrze znam. Tym razem na śniadanie przygotowałam halawę. Tureckie danie, a właściwie deser. Słodka, z delikatnym posmakiem goryczki z przesmażenia… Warta spróbowania i, kto wie, może pokochania?
Składniki :
- 1/4szkl. Kaszy manny
- 1 łyżka masła
- 1 szkl. Wody
- 1/2 banana
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- Szczypta kardamonu
Sposób przygotowania :
Masło rozpuść na patelni, a następnie wsyp kaszkę. Upraż, cały czas mieszając., do zrumienienia. Dodaj kardamon i odstaw. W garnku zagotuj wodę z miodem i sokiem z cytryny. Następnie powoli wsypuj uprażoną kaszę mannę, cały czas mieszając. Dorzuć pokrojonego banana i gotuj do uzyskania gęstej konsystencji.

Smacznego!

Naiya
22 kwietnia, 2015Czuję się zainspirowana ^^
Piłka w Kuchni
23 kwietnia, 2015super 🙂