
Znowu piliśmy sok z marchewki zrobiony z wykorzystaniem naszej wyciskarki Sana… I znowu zostały nam wytłoczyny. Powstało więc ciasto marchewkowe powodujące ślinotok. Słodka marchew w połączeniu z aromatyczną domową przyprawą do piernika i suszonymi ananasami… Obłęd! Wykorzystałam tu mąkę gryczaną, która, jeśli jesteście pewni źródła, może być bezglutenowa. Dodałam również ksylitol zamiast cukru.

Składniki:
- 3 szkl. wytłoczyn z marchwi lub marchwi startej na drobnej tarce
- 2 szkl. mąki gryczanej
- 1 szkl. ksylitolu
- 1 szkl. oleju
- 5 jajek
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka domowej przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki sody
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- garść suszonego ananasa
- garść rodzynek


Anonimowy
23 kwietnia, 2016Nareszcie znalazłam idealny przepis ( bezglutenoewy i bez cukru) Jednak ksylitol zamienię na erytrytol, ponieważ nie ma działania przeczyszczającego! Przyprawę do piernika robię od lat i mam sprawdzoną (cynamon, goździki, kardamon, imbir, nasiona kolendry, gałka muszkatołowa, pieprz, ziele ang.- od 1 pełnej łyżeczki przez płaską, 1/2 do 1/4 łyżeczki.
Pozdrawiam B.
Piłka w Kuchni
23 kwietnia, 2016super! ja również przyprawę do piernika przygotowuję samodzielnie 🙂 cieszę się, że przepis przypasował 🙂
hubidsgn
15 kwietnia, 2017przepis super. do słodzenia dałem 2 lyzki miodu. ciasto wyszlo przepyszne, dzieki 🙂 Przepis nadaje sie do foremki i na muffinki 😉
Piłka w Kuchni
20 kwietnia, 2017następnym razem też spróbuję z miodem 🙂