
Odkryłam idealny przepis na szarlotkę piekąc gruszotkę 🙂 Śmiesznie brzmi, prawda? Trafiłam na przepis, który mnie oczarował. Już planując jej upieczenie wiedziałam, że będzie idealna, a każdy kolejny etap mnie w tym utwierdzał. Ciasto kruche było jak aksamit. Owoce pachniały w całej kuchni. Kruszonka miała doskonałą konsystencję…
Nie wierzycie? Sprawdźcie sami 🙂

Składniki:
- 315 g mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 225 g zimnego masła
- 50 ml lodowatej wody
- 2 kg gruszek (jabłek)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 250 g cukru
- 30 g mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżka cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 150 g cukru
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki soli
- 165 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 115 g roztopionego masła

Sposób przygotowania:

RedHead
25 września, 2014Takiej to jeszcze nie jadłam. Nazwa też jest mi obca. Chętnie bym spróbowała 🙂
Piłka w Kuchni
11 października, 2014ja z nazwą zetknęłam się gdzieś w sieci 🙂 a sam przepis gorąco polecam, bo ciasto jest wyśmienite 🙂
gin
27 września, 2014Wygląda cudownie, zjadłabym kawałeczek 🙂
Piłka w Kuchni
11 października, 2014póki gruszki na drzewach są… 🙂